понеделник, 10 октомври 2011 г.

Суши


Когато говорим за японска кухня, всеки си мисли за суши... Това не е единствената храна на японците, но пък за сметка на това много популярна.
Винаги се впечатлявам като видя тези ролца, такава естетика има в тях.
В интернет е пълно с видео рецепти за начина на приготвяне.
В тази публикация ще показвам различни видове суши, като в течение на времето ще допълвам, но преди това ще обърна внимание на продуктите, необходими за направата на суши.


Най- важните продукти за направа на суши


Специален ориз за суши
Задължително е използването на специален ориз за суши, той е по-лепкав и различен от останалите. Продава се на много места в магазинната мрежа. Аз го купувам от големите търговски вериги. Там може да намерите и листа нори и други азиатски продукти. Много доволна съм от суши оризът на Крина и го използваме често.



Листа нори и бамбукова рогозка, с която да се навиват рулцата (някои видове суши се правят без нори).


Останалите продукти, които са за гарниране или плънка се избират според вкуса:

Зеленчуци: авокадо, краставици, тиквички, моркови, маслини... Някои нови тенденции са в съчетание с плодове като например манго.


Риба - пушена сьомга, риба тон, консерва, рулца от раци сурими, скариди, често се прави със сурови риби за суши, но задължително пресни и от сигурен източник, просто риска с тях е голям. Аз до момента сурови риби не съм използвала.
В някои сушита вместо риба се използва пилешко месо - панирано или печено на скара.


Сосове, майонеза, Филаделфия, крема сирене, уасаби...




Приготвяне на суши ориз



За да не повтарям рецептата под всеки вид суши я записвам в началото на публикацията, от там нататък остава само изборът на плънка и оформянето.

Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се отцежда. Сварява се по указанията на опаковката, но аз задължително го варя под капак - за 15 минути на ниска степен на котлона, разбърквам 1-2 пъти за да не залепне. След това се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.

Свареният ориз се овкусява по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
След като оризът е сварен и овкусен, може да се пристъпи към оформянето.
Вместо тази смес може да използва и готов овкусен суши оцет отново на Кикоман.


Видове суши




Маки суши

Маки суши  е може би най-популярният вид суши. Това всъщност са навити рулца.
В зависимост от дебелината на рулцето се различават Футо маки  / дебело рулце/ и Хосо маки / малко рулце/.
Маки суши се завиват най-често в лист нори, но е възможно в омлет, оризова хартия, краставица. Докато малките рулца са най-често само с една плънка, то в дебелите се слагат няколко.






Капа маки е със сурова тиквичка или с краставица. В бг сайт прочетох,че е наречено на легендарно водно дяволче, което харесвало краставици.





Върху бамбукова рогозка се застила прозрачно домакинско фолио.
Слага се лист нори.
Взима се от свареният и овкусен ориз с мокри ръце и се разстила върху норито, като се оставя в единия край без ориз/ за да може този край после да прилепне/.
В средата се разпределя краставица, нарязана на лентички.
Навива се като се повдига рогозката.
Притиска се с ръце, за да е стегнато.
Нарязва се с остър нож на равномерни парчета.
Поднасят се със соев сос в малки купички.



Маки суши - Футо - маки
Това са дебели суши рулца, най- често ги приготвям със следните пълнежи:


І пълнеж: Смесват се 170 гр риба тон от консерва с 4 с.л. майонеза.

ІІ пълнеж: лентички от печена чушка, пушена риба/ сьомга/, кисели краставички.
Разстила се парче нори (водораслите) на бамбукова рогозка с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти се нанася ориза. Поставя се пълнежа и се навива с помощта на рогозката. Хубаво е ориза да не е докрай от едната страна , за да може да се лепне след като се навие.

III пълнеж: с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо

Разстелете лист нори на бамбукова рогозка или върху прозрачно фолио с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти нанесете ориза. Сложете плънката в единият край и навийте на руло с помощта на рогозката.
Хубаво е ориза да не е докрай върху норито,за да може да се лепне след като се навие.
Плънка: Сложете в единият край на ориза Филаделфия, пушена сьомга и ленти с авокадо.

 



Маки с оризова ядлива хартия


Това е ядливата хартия, с която правя азиатските пролетни ролца.
Мисля, че това предложение много ще се хареса на тези, на които не им допада аромата на водораслите.
Наистина много добре се получи.
Пълнежът е пушена сьомга, авокадо и Филаделфия.




Маки суши Хосо Маки
Пълнеж: лентички краставица и Филаделфия.




Uramaki / Ура маки - рулце, обърнато навън. 



Начина на приготвяне е като при Маки суши, но с обратен начин на завиване.
Разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз.
Върху ориза се разстила фолио/ прозрачно / и с негова помощ се обръща, така, че ориза да остане от долу. Част от норито се изрязва.
Върху норито се подрежда избраната плънка и се навива на руло. Внимавайте, да не завиете и фолиото:).
Готовото руло може да се поръси отвсякъде със сусам, като се притискат леко зрънцата, да прилепнат добре.
Нарязва се на филийки/ кръгчета.
Ако не сте използвали сусам, може да поръсите зрънца хайвер, или пък да покриете с тънко нарязано авокадо, краставица, манго или др..
Може и да го оставите само по ориз :).

 

Урамаки с черен сусам
Пълнеж: ролца от раци сурими(бланширани във вряща вода за 1-2 минути и охладени), авокадо, Филаделфия и покритие от черен сусам.


Урамаки, по ориз:)




Урамаки квадрат
Тук се опитах да придам квадратна форма на сушито, тъй като бях срещала в интернет такава и ми допадна.

Пълнеж: лентички авокадо; крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци. Поръсено със запечен сусам.



Урамаки с авокадо, от японското меню:


Продукти:

1 ч.ч. ориз за суши
2 с.л. оризов оцет Кикоман, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

1 авокадо
1 лист Нори
1/2 краставица
2 рулца от раци Сурими
няколко с.л. Филаделфия

За сервиране: уасаби, соев сос Кикоман


Поставете листа нори върху прозрачно домакинско фолио или найлонов плик.
Отгоре изсипете ориза и загладете. Намажете върху ориза Филаделфия. Подредете авокадото обелено и нарязано на тънки филийки.
Поставете друго фолио върху авокадото и обърнете, така, че авокадото да остане от долу.
В единият край подредете нарязани на лентички краставици и рулца от раци. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло.
Нарежете на еднакви по големина парчета.
Отгоре може да поръсите сусам или нарязани на дребно маслинки.





Урамаки, облечено с авокадо

Пълнеж: крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци, лентички печена червена чушка.
Покрито с тънки филийки авокадо.



Урамаки с Авокадо
Пълнеж: пушена сьомга, Филаделфия, краставица.



Манго суши, от тук.
Пълнеж: Авокадо, пушена сьомга, Филаделфия.




Урамаки с пилешко
от тази публикация


Продукти:
пилешко филе
1 пакет фикс за хрупкави пилешки филенца Маги / или хрупкава панировка по ваш избор/
*сварен и овкусен ориз за суши
авокадо
Филаделфия

сусам

Пригответе филенцата според указанията на опаковката. Може да панирате и пилешки филенца в корнфлейкс, или друга хрупкава панировка, важното е да са нарязани на жулиени / тънки пръчици.

Разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз.
Върху ориза се разстила фолио/ прозрачно / и с негова помощ се обръща, така, че ориза да остане от долу.
Върху кората се подрежда избраната плънка и се навива на руло. Внимавайте, да не завиете и фолиото:).
Готовото руло може да се поръси отвсякъде със запечен сусам, като се притискат леко зрънцата, да прилепнат добре.
Нарязва се на филийки/ кръгчета.


Нигири суши
Нигири зуши (суши оформено с ръце) се състои от продълговата купчинка суши ориз, която се оформя на малък правоъгълник с дланите, като отгоре се добавя риба (сьомга, риба тон, скарида...) или друг вид морска храна. Може да се закрепят към ориза с помощта на тънка лентичка нори. Когато се сервира отделно, нигири обикновено се сервира по две.





С мокри пръсти се взима част от ориза и се оформя на правоъгълник. Отгоре се поставя скарида за суши.
Поднасят се със соев сос в малки купички.

Тези са с бланширани сулца от раци сурими.

 



Тези са с пушена сьомга и авокадо:






Разпръснато суши - тип Чираши / от "суши обяд" /

Това е вариант на суши, при който върху ориз за суши се поставят различни продукти.

Чираши с мариновани зеленчуци  - рецепта


Вариант 1:
Поставете свареният и подготвен ориз за суши в чиния и отгоре добавете избраните продукти: нарязани ролца от раци сурими, пушена сьомга, моркови, авокадо, краставица, запечен сусам и нарязани на дребно листа нори.


Вариант 2 / по рецепта на  Киоши Хайамизу /
Продукти: яйце, соев сос Кикоман, бяло пилешко месо, царевично нишесте Др. Йоткер, Териаки сос Кикоман, зелена и червена чушка, краставица, оризов оцет за суши Кикоман, печен бял сусам, листа за суши.

Мариновайте чушките и краставицата в оризов оцет Кикоман.

Разбийте яйцето с вилица или японски пръчици заедно с 1 ч.л. соев сос Кикоман и 1 ч.л. захар. Намаслете тиган със зехтин и ли олио и изсипете яйцето вътре, започнете да разбърквате, за да стане на парченца. Не препържвайте яйцето, за да не се втвърди много. Изсипете го в чиния.

Нарежете пилешкото филе на филийки или на големи късчета но по-тънки.
Може да ги овкусите с няколко капки соев сос и черен пипер. Потопете ги в царевично нишесте и ги сложете в тиган със загрят зехтин или олио. Запечатайте месото от всички страни и след 3-4 минути добавете сос Терияки, на 300 гр месо добавих 2 с.л. Терияки. Оставете на котлона, докато започне да се сгъстява.

В купа поставете сварен и овкусен ориз за суши.
Отгоре подредете отцедените зеленчуци, яйцето и месото. Поръсете със сусама и нарязани на ситно нори.




Суши Гункан


Височината и големината на рулцата е по ваш избор.
Разрежете лист нори на две, след което на 6 ленти.
Оформете с ръка готов ориз за суши на топка, след което продълговато и го увийте с нори.
Отгоре поставете плънката по избор.


Плънка 1:
риба тон от консерва с майонеза и соев сос, декорация маслини
Плънка 2: нарязани на ленти ролца от раци Сурими / предварително кипнати/, с майонеза и соев сос, може да добавите царевица от консерва
3. Семпла плънка-декорация от краставица, пушена сьомга и черен сусам


Друг вид суши е Сашими, което представлява различни риби, поднесени без ориз.



Арт суши


Суши цвете  от публикацията Код Зелено




Суши от публикацията: Кикоман, награди и суши цвете



Суши сърца, от тази публикация


Онигири, от тук




Онигиразу, от тук



Плата от различни видове:





Сушита от публикацията Код Зелено









4 коментара:

  1. Не знам как съм изтървала поста със сушито, сигурно през октомври още не сме се били намерили :-) Твоето плато с рулца изглежда изключително професионално направено. Няма нужда да споменавам, че обожавам суши и все не ми остава време да приготвя вкъщи, а не изглежда като да е нещо много сложно!

    ОтговорИзтриване
  2. Това суши със сирене "Филаделфия" ми е любимо. Мммм-много е вкусно. Ама много ти е хубаво платото Кате, с чисти разрези. При мен "Калифорния" прилича на попара. Голямо вдъхновение си.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, жестока публикация! Като наръчник за суши! Край, решено е, ще се прави суши парти скоро ;)))благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оценката, Ани! Постепенно добавям разни вариации. И аз се запалих по сушито :) като се сетя как преди време имах съвсем грешна представа за него:). Поздрави!

      Изтриване