Страници

9/14 Валентинки - френски макарони сърца


Рецептата за черупките на макароните този път взех от Дени, но ги оформих като сърца, Инчето ме подсети в коментарите на Коледните бастунчета:). Сместа ми се получи малко по-гъста, отколкото досега и не се разливаха, станаха по-високи са и с по-големи полички. Благодаря, Дени, за подробното обяснение! Оформянето по начин, различен от кръг е малко сложно за изпълнение, поне за мен:). Но все пак мисля, че се получиха добре.




Продукти:
90 гр. белтъци, престоели вв плътно затворен контейнер в хладилник поне 24 часа, не повече от 5 дни
72 гр. захар
144 гр. пудра захар
117 гр. бадемово брашно или ситно смлени бадеми
розова сладкарска боя / използвах гелообразна на др. Йоткер/


Приготвяне:
Извадете белтъците от хладилника, отворете ги и ги оставете на стайна температура за няколко часа.
Смелете бадемовото брашно с пудрата захар в блендер.
Пресейте ги няколко пъти в купа, може с по-едра цедка, ако не минава през сито. Но не трябва да има едри частици, все пак.
Разбийте белтъците на средна скорост в метална купа до като станат пухкави.
Постепенно добавяйте захарта и разбивайте на висока скорост не повече от 2 минути, до твърдост като сняг.
Добавете боята. Внимавайте,ако е гелообразна може да ви промени консистенцията, затова не прекалявайте.
Разбъркайте с миксера, да се уеднакви сместа.
Добавяйте на няколко етапа от сухите съставки към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула, като минавате хубаво по стените на купата - през дъното и обръщате сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно.
Не разбърквайте много, за да не се напукат при печене черупките.
Прехвърлете сместта в пош, като предварително сте сложили накрайника му подвит, във чаша, за да ви е по-удобно и да не изтича сместта.
Шприцвайте върху хартия за печене сърчица, които може да си начертаете предварително.
Дръжте поша вертикално надолу и плътно до хартията.
Оставете ги да престоят на стайна температура за 1 час, за да изсъхнат. Ще ги осетите с докосване.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат(сушат)за 12 минути. Не отваряйте фурната по време на печене. След 12 минути погледнете макароните, но не ги вадете от фурната, за да не спаднат "поличките". Пипнете с пръст, ако повърхността им е мека, оставете да се пекат още. Проверявайте през една минута.
Извадете ги и заедно с хартията ги поставете върху решетка. Така ще се отлепят сами.
Слепете ги с крем, непосредствено преди сервиране, защото иначе ще омекнат. Може да ги съхранявате в кутии, без да са слепени.


Крем Тирамису:
Продукти:
4 яйца, пресни!
7-8 с.л. захар
500 гр сирене маскарпоне

Приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта докато избледнеят.
С дървена лъжица прибавете маскарпонето. Разбъркайте до еднородност, ако стане на бучки, разбийте с миксер.
Разбъркайте до получаване на пухкав гладък крем.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг и ги добавете внимателно към другата смес. Разбърквайте чрез метода обръщане/ загребва се от сместа и внимателно се обръща/.

19 коментара:

  1. Кате, чудесни са :)
    Топла прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Взимам си едно сърце с кафето, Кате! Прегръдки и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са станали!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Валентинките са чудесни и празнични!
    Много оригинална идея за деня на влюбените.
    Топъл и приятен ден !

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепно романтично хрумване! Влюбена съм в тези прекрасни розови макарони! Браво, бонбонено момиче! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Розова красота :))
    Поздрави Канди!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна, розова идея, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са сладурски, Канди! Със сигурност са и много приятни на вкус с това кремче тирамису.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много слаки макарони си направила, Кенди! И с този крем тирамису,ммм!
    И аз съм замислила преди 14-ти февруари да направя, но ще видим дали ще ми стигне времето. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Катя, всяко едно от новите ти Валентинки е страхотно -
    и сладките и солените ти идеи са оригинални, направени с много любов и старание. Сърчицата макарони са вълшебни, като нежна розова феерия.
    Моите адмирации, Бонбонче, с очакване на следващите..., Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,че красиво...и много влюбено-поздравлиния!
    Приятна вечер,Канди!

    ОтговорИзтриване
  12. Кенди, Катя ли се казваш :)))
    Много са ти хубави макаронките! Вземам си няколко :)

    ОтговорИзтриване
  13. Кенди, неуморна си!Кога успяваш да сътвориш тези красоти?
    Много е романтично при теб, нежно и те завладява. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. КАНДИ, малеее какви красоти твориш за Валентин...
    Много красиви са станали всичките ти любовни творения.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Кенди, проектът "св Валентин" е в пълен вихър при теб! Много красиви са се получили макаронените сърчица! И аз съм се изкушавала да ги шприцовам по този начин, но все не се престрашавам, карам си на кръгчета и това е :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Великолепни са и на цвят и на форма,Кате,а муса...мога да го подхвана с голямата лъжица самостоятелно!
    Много красиво аранжирани и в тон с розите!

    Лека нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  17. Мммм, влюбих се! Страхотно са се получили, Кенди! <3

    ОтговорИзтриване
  18. Честно да ви кажа мислех, да не ги качвам, но пък нали ги направих "с любов", тези сърчица ме умориха ви казвам:). Уж ги нарисувах, пък много трудно им открих равни другарчета, но нали са сърчица няма как да са еднакви:). Радвам се, че се забавлявате с тези валентинки:) и ви благодаря за подкрепата и прекрасните коментари!

    ОтговорИзтриване