Страници

Боб с кисело зеле на фурна



Да си призная отлагах тази рецепта доста дълго време, просто защото заглавието ми звучеше странно. Но след няколко препоръки в блоговете и от приятели реших да пробвам. Рецептата е съвсем класическа: бобът се вари, зелето се задушава, всичко се смесва и пече:). Но наистина се получи вкусно ястие и беше част от менюто ни на Бъдни вечер.

Продуктите са относително количество и промяната им не смятам, че ще навреди на вкусът.

продукти:
250 гр зрял фасул
суха чушка
500 гр кисело зеле
1 глава лук
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. червен пипер

Приготвяне:
Фасула се накисва в студена вода за няколко часа, да набъбне.
Изцежда се, измива се и се поставя в тенджера със студена вода да заври. След като заври, водата се изхвърля и се налива чиста вода, бобът отнова се поставя да заври. Тази процедура се повтаря общо 3 пъти, след което бобът се оставя да се вари на слаба степен, под капак.
След около 1 час се добавя измитата суха чушка, нарязаният на ситно лук и малко сол (зелето е солено!).
Фасулът се вари до готовност.

Киселото зеле се нарязва на ситно и се поставя в тиган със загрято олио да се задушава, докато омекне. Добавя се червеният пипер, разбърква се и веднага се налива малко бульон от варенето на фасула, за да не загори пипера.
Добавя се отцеденият фасул, разбърква се добре и ястието се изсипва в намаслена тавичка или глинен съд. Поставя се във фурна, включва се на 180 градуса и се пече, докато ястието се запече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар