Страници

Еклери с карамелена глазура



Рецептата за еклерите е базова. Искам да ви помоля ако знаете точна рецепта за глазурата да я споделите в коментар, тъй като аз я направих със Сгущьонка, но едва ли в класическата рецепта присъства.


еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

плънка:
пудинг ванилия
прясно мляко и захар според указанията на опаковката
около 50 гр краве масло

глазура:
2 с.л. захар
1 ч.л. вода
2 с.л. Сгущьонка / Дулсе де лече, карамелено кондензирано мляко/

*може да се направи от стопени бонбони лакта



Приготвяне:
Кремът се приготвя според указанията на опаковката. Ако искате да е по-гъст може да го направите с по-малко мляко. Когато е готов се отстранява от котлона и към него се добавя кравето масло. Разбърква се добре, покрива се със стреч фолио, за да не хваща коричка.

*Може да се направи класически сладкарски крем.

В тенджера се смесват водата и олиото. Поставят се на котлон.
Когато течността заври се добавя брашното наведнъж, бърка се докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранява се от котлона.
Оставя се за около 5 минути да се охлади и се добавят едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце се разбърква, докато се поеме добре.
С една лъжица се загребва от сместа, а с друга се избутва върху хартия за печене. Подреждат се на разстояние един от друг.
Пекат се в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за около 20 минути, или до златисто оцветяване. Когато се изпекат фурната се отваря леко и еклерите се оставят в нея за около 5 минути, след което се изваждат.
Когато се охладят се цепват на две с нож или пък със шприц се пълнят с крема.

За глазурата:
Захарта и водата се изсипват ва малка тенджерка и се поставят на котлон. Когато захарта заочне да се карамелизира се отстранява от котлона. Добавя се карамеленото мляко и се бърка добре, до хомогенност, ако е нужно се връща на котлона да се вари за няколко минути. Глазурата се изсипва топла върху еклерите, след което те се съхраняват в хладилник, в плътно затворени кутии.


Хрупкавото пиле


Рецептата е по тази система, като този път не са само крилца, а цяло пиле. Подправките могат да се заменят с други:).


Продукти:
1 бр. охладено пиле
2 1/2 ч.ч. айрян (бутермилк)
сол
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 с. л. захар

Пилето се нарязва по ставите, като фенера и шийката се запазват за бульон или супа:). Бялото месо се нарязва на флейки.
В купа се разбъркват останалите продукти и месото се маринова за 1-2 часа, а може и цяла нощ / покрийте го със стреч фолио/.
След като се маринова, се изважда, измива и подсушава.


Суха смес за паниране:
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
черен пипер
червен пипер
сух чесън
суха мащерка
кубче пилешки бульон
риган
сол
малка щипка сода за хляб - на върха на чаена лъжичка


Палачинкова смес за паниране:
*продуктите са относително количество, целта е да се получи смес като за палачинки. По желание може да добавите 2 яйца, вместо водата. Аз съм ги правила с яйце и без. Еднакво вкусни са:)))).

1 ч.ч. брашно
100 мл прясно мляко
150 мл вода




В една купа се разбърква царевичното брашно, бялото брашно, содата и подправките.

В друга купа се разбива брашното с прясното мляко и водата.

Порционните парчета пиле се потапят последователно първо в течната смес, след което в сухата и се пържат в загрята маслена баня ( касерола с повечко олио) от двете страни до зачервяване. Пържете на средна степен на котлона. Изваждат се да се отцедят върху хартия. При мен се изпържиха за около 15 минути.





Der Lendwirbel, Graz


Lendwirbel е фестивал, по- скоро движение, основано на база креативността на хората. Основната цел е да мотивира хората да използват публичното пространство заедно, като се проявява чрез различни формати: изкуство, социални дейности, културни прояви, музика и др.

http://lendwirbel.at/