Страници

Тарталети с мус от авокадо


Второто ми предложение за пълнеж на кошничките е с мус от авокадо. Може да го направите и като гуакамоле. Муса от авокадо е по идея от тук



*Преди да пристъпите към рецептата, моля имайте предвид, че времето за печене е относително, и тарталетите се пекат до зачервяване, както е записано в рецептата. Броят на тарталетите зависи от големината на формичките, в случая използвам метални кошнички, като за бонбони. Ако желаете да получите повече бройки, или да направите големи тарталети - удвоете дозата. Ако не сте фенове на мус от авокадо, то може да го замените с друг пълнеж.

Продукти:
за тарталетите:
90 гр брашно
40 гр масло
2 с.л. много студена вода
щипка сол

Приготвяне:
Пресейте брашното и го омесете с бързи движения на пръстите.
Добавете водата. Трябва да се получи гладко тесто, не е еластично, като обикновеното!:)
Направете го на топка и покрийте с фолио за свежо съхранение.
Оставете го в хладилник за около 1/2 час.
Ако използвате метални кошнички ги намаслете и набрашнете. Ако са хартиени - не се намазват.
Може да взимате топчета от тестото и да ги разстилате в кошничките, а може и да разточите тестото върху хартия за печене или силиконова подложка и да изрязвате кръгчета, по-големи от формичките. И при двата случая натиснете добре по стените на кошничките, за да се оформи хубава тарталетка:).
Направете с вилица дупки по дъното, за да не се надигат при печенето.
Приберете ги в хладилник за 1/2 час и включете фурната да загрява на 180 градуса.
Извадете ги от хладилника и ги изпечете в предварително загрятата фурна за около 20 -30 минути до леко зачервяване.
Извадете ги и оставете да изстиват във формичките.
След това ги отстранете внимателно.
Напълнете напълно охладените кошнички с мус:

Продукти за мус от авокадо:
продуктите в зависимост от желаната консистенция!
1 бр. авокадо
80 - 150 гр. крема сирене
1 скилидка чесън
1 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
черен пипер

Пасирайте авокадото и добавете към него крема сирене, пасирания чесън, черния пипер и сметаната.
Пасирайте до гладкост. Според желаната гъстота може да увеличите или намалите количеството на крема сиренето.

Напълнете тарталетите в деня на поднасянето. Поръсете със счукани орехови ядки.

4 коментара:

  1. Кате, чудесни са идеите и с риба тон, и с авокадо!
    Мисля че веднъж вече питах за тази аерирана крема
    Жоси ?
    Дали я има навсякъде, или може и с друго крема сирене!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, разбира се, че може. Просто тази крема е по-лека, ако пробваш ще разбереш. Продават я в едни много симпатични кофички, в син-бял цвят.

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Днес останах много разочарована от изпълнението на тази рецепта. Първо, не казвате за какво количество сте дали пропорциите за тестото - на мен ми стигна само за 7 формички, бих приложила снимка, ако имаше вариант. Второ мусът с авокадо е гаден на вкус, не знам дали на някой може да му хареса; може и да има почитатели, разбира се. Другото,което имах усещане докато изпълнявам вашата рецепта е, че е попреписана от някъде и не сте вложили старание да я изпипате. Пиша това, защото 20-30 минути печена за толкова малки формички е абсурдно време. Моите бяха готови на 15-тата минута. Ако формичките, с които сте работили са с друг размер, може би е редно да информирате уважаемия читател на вашия блог. Съжалявам за коментара си, но тази рецепта определено ми развали следобеда..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Съжалявам, че не са се получили нещата. Рецептата съм писала доста отдавна, но относно Вашите забележки имам отговор: Бройките са много относително нещо, тъй като аз използвам малки кошнички, като за бонбони, има елипсовидни форми, правоъгълни, кръгли и т.н.. Ще отбележа това в рецептата. Мусът от авокадо не е за всеки вкус, но плънката може да се смени. Относно преписването това е класическа рецепта за тесто за тарталети, изпълнена в случая от мен, след като съм записала това, значи така е било, наистина нямам спомен времето за печене винаги е относително, зависещо от различните фурни. Но все пак ще коригирам и това. Благодаря Ви за коментара и наистина съжалявам, че следобедът Ви се е развалил, но все пак когато изпълнявате рецепти, съобразявайте, че времето за печене е относително и различно, важно е какво се случва при вас. Всъщност доколкото разбирам рецептата не е провал, а просто мусът не Ви е допаднал и бройките Ви са по-малко отколкото сте очаквали. Времето за печене уточнихме, че е ориентировъчно.
      Колкото до коментарът Ви, няма нужда да съжалявате, радвам се, че споделихте мнение, тонът Ви е добър, така, че няма проблем. Поздрави от мен и дано нямате повече разочарования в кухнята!

      Изтриване