Страници

Меню за рожден ден " Таня"


Скоро имах удоволствието да приготвя менюто за РД на едно прекрасно момиче. Сърдечно благодаря за доверието на семейството, да повери подготовката на толкова личен празник в моите ръце!
Някои от вас знаят, че в момента около себе си нямам много кулинарни инструменти, прибори и консумативи:), но все пак смятам, че успях. Темата на празника беше рози. Заложих на тях, може би всичко тръгна от тортата, но се получи много красиво и преди всичко вкусно.
Реших да споделя този празник с вас, тъй като е красива идея за празнично меню не само за рожден ден, а и за друг специален повод.
С родителите на Таня избрахме следното меню:


1. Салата „Цезар” с добавка на аншоа и Пармезан:
салата Айсберг, аншуа, Пармезан, чери доматчета, крутони, майонезен дресинг за салати



2. Дзадзики
Цедено кисело мляко, чесън, краставици, зехтин, сол, копър



3. Предястие: Палачинки рози с шунка и кашкавал
Палачинки, с плънка от нарязани на кръгчета шунка и вид кашкавал.
По рецепта от тук:
Палачинки "Българска роза"
"Розов букет от палачинки"


4. Рози с Прошуто и моцарела
Бейби Моцарела, обвита в тънки филийки Прошуто, оформени като рози.
По рецепта от тук: Рози с бейби моцарела и Прошуто


5. Основно: Шницел по виенски, с гарнитура златни картофки и свежи зеленчуци
Допълнително приготвих панирано пилешко филе и хрупкав котлет


6. Шоколадова торта Таня
Тази торта направих с блатовете по рецепта за торта Шоколадова есен, а кремът е Маскарпоне с пудра захар. Невероятното съчетание на шоколадови блатове и Маскарпоне. Покрих цялата тази прелест с шоколадов ганаш и декорирах с рози от марципан.


Ето и рецептата:
Блат:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
175 гр шоколад 70%
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр лешниково брашно / смлени лешници
5 белтъка
щипка сол

Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта и добавете към тях един по един жълтъците като разбивате непрекъснато с миксер.
Разтопете шоколада и го добавете към сместа, разбъркайте.
Смесете пресятото брашно, бакпулвера и лешниковото брашно и започнете да добавяте от тази смес към маслената, като разбърквате непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да ги добавяте към другата смес, като разбърквате с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно издърпвате, за да не спадне обема.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Извадете го и оставете да се охлади, след което го разрежете на две напречно.


Крем:
Продукти:
500 гр Маскарпоне
пудра захар на вкус

Приготвяне: Разбийте Маскарпонето с пудрата захар с миксер.

Намажете едната част на блата с крем и поставете отгоре другата част. Изравнете тортата, ако е необходимо изрежете с нож.

Покритие: Крем тип Ганаш:
Продукти:
200 гр шоколадов кувертюр
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло

Приготвяне:
Налейте сметаната в тенджерка и я сложете на котлон да загрява, на средна степен. Когато кипне я отстранете от котлона и добавете натрошеният на парченца шоколадов кувертюр. Разбъркайте до еднородност. Добавете кравето масло и разбъркайте до получаване на гладка смес.
Оставете кремът да се охлади на стайна температура, като разбърквате от време на време.

Ако желаете да получите равно и гладко покритие поставете тортата във форма с падащ борд. Аз полях тортата директно с ганаш, като оставих да се разтече небрежно отстрани.

Приберете тортата в хладилник да стегне. Добре е да престои няколко часа, или една нощ, за да може кремът да попие в блата.

Марципанови рози:
Продукти:
Бадемов марципан
пудра захар на вкус

Приготвяне:
Омесете добре марципана с пудрата захар. Оформете малки топчета, от които направете листа на роза, след което ги оформете.

22 коментара:

  1. Ха, ама това е меню точно като за мен с любимите ми рози, Кате! Невероятно вкусно, красиво и поднесено с много финес и любов!

    ОтговорИзтриване
  2. Em primeiro lugar PARABÉNS, pela Linda e Saborosa refeição!!!!!!!!
    Mas Amiga... Guarde uma fatia desse Bolo DIVINO pra mim, porque essa irresistível receita me deixou com água na boca e um louca vontade de te fazer uma visitinha para o lanche... Kkkkkk
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно меню! Поздравления за избора и осъществяването.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами те хората разбира се,че ще заложат на сигурното............!Перфектно меню и изпълнението е повече от чудесно!Браво,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,менюто е чудесно ,красиво поднесено!
    Разкошна торта и със сигурност всички са останали очаровани!
    Поздравления и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, чудесно меню! Особено много ми харесаха розичките от прошуто.Тортата е с вълшебен вкус!
    От дзадзикито разбирам, че още си там....:)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно меню, всичко ми допада, страхотен кетъринг, максимум звезди! Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, разкошно меню! Розите и на мен са слабост и бих опитала от всичките и разновидности... Сигурна съм, че рожденничката е била във възторг! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно меню за прекрасен повод! Отличен избор на семейството да се доверят на теб, Кате! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, голяма красота си създала за тази девойка. И вкусна! Какво друго може да иска човек... ;) Да е жива и здрава и все подобни празненства да има.
    А аз така и не разбрах. "Някои от вас знаят, че в момента около себе си нямам много кулинарни инструменти, прибори и консумативи:)" май аз само не съм разбрала... ;)
    Сърдечни поздрави, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  11. hermosas sugerencias Gourmet me gustan todas las quiero probar todas ,abrazos

    ОтговорИзтриване
  12. Катюша, Справила си се повече от отлично! Всичко наистина е с розова тематика.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, честит имен ден! От сърце ти желая радост, здраве, семеен уют и всичко най-добро! Нека цялото семейство сте здрави и винаги да мечтаеш свободна. Всичко добро и весел празник. :)

    ОтговорИзтриване
  14. ¸.•°♪♬♫º°

    ❥ Boa domingo!
    Beijinhos.♩♫♬°º•.¸
    Brasil.°º✿

    ОтговорИзтриване
  15. Катенце, честит имен ден! С с здраве, радост и късмет да носиш името си и Св.Екатерина винаги да бди над теб! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Възхитително меню, Кате - вкусно и красиво!
    Сърдечен поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви, за коментарите, оценката и пожеланията! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Честит имен ден с малко закъснение, Кате! Бъди здрава, щастлива и с гордост носи това красиво име! Прегръдки! ♥

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, страхотно меню си спретнала! Толкова голямо старание и усет си вложила! Много, много ми харесаха розичките-мезенца, със сигурност ще ги приложа :) Осве това научих, че на салатата "Снежанка", освен, че от малка я знам като "Сух таратор", още ѝ казвали и "дзадзики" - странно звучащо ...
    И със закъснение - честит имен ден, Кате, бъди здрава, весела и още много такива вкусни предложения!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Катенце,не знам къде си,но продължаваш да държиш нивото в кулинарията много високо,комплименти!Цялото меню ме впечатли със страхотно находчивите си идеи,благодаря ти!Тортата е страхотна,честито на рожденицата!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте Катя!Чудесен подбор сте направила.Особено ме впечатлиха двата вида розички.Би било чудесно,ако обясните каква е техниката,по която ги приготвяте.Няколко снимки на стъпките,също биха били много полезни за начинаещите.Благодаря предварително.С пожелания за още много прекрасни рецепти,които да споделяте с читателите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!:) Тъй като вече съм показвала рецептите в блога, не мислех, че ще е необходимо да прилагам подробности. Но ето, че е по-добре да има:). Прилагам линкове към рецептите, ако нещо подробно ви интересува не се притеснявайте да питате. Поздрави и ви благодаря за оставеният коментар! Прекрасна неделя!

      Изтриване